Hoe je slechte en goede kwaliteit Matcha kunt herkennen

goede kwaliteit matcha

Hoe je slechte en goede kwaliteit Matcha kunt herkennen
Matcha is in opkomst, een ontzettend populair superfood met veel antioxidanten die niet alleen als thee gebruikt kan worden maar die je ook kan verwerken in heerlijke gerechten. We zijn erg blij dat Matcha steeds bekender aan het worden is, maar helaas komen er dan snel ook minder goede versies op de markt.

Hoe weet je of jouw product échte Matcha is of niet? Dat kun je aan een aantal punten herkennen. De productiemethode van échte Matcha is veel ingewikkelder dan die van ‘industriële’ Matcha.

Het verschil in productie
Echte Matcha wordt gemaakt van bladeren van een theeplant die langere tijd in de schaduw heeft gestaan. Afhankelijk van de Matcha, kan dit oplopen tot vier weken. Dit belangrijke proces zorgt voor de unieke zoete smaak, de waardevolle ingrediënten en de karakteristieke smaragdgroene kleur. Hierna worden de bladeren met de hand geplukt en ontdaan van de nerven en steeltjes. De “tencha”, hetgeen overblijft van het blad, wordt in granietmolens langzaam gemalen zoals de monniken het 900 jaar geleden al deden. 

Dit is de traditionele en tegelijkertijd de beste methode om hoge kwaliteit Matcha te produceren. Dit zorgt ervoor dat de kleur, smaak en aroma van de kwetsbare tencha bladeren bewaard blijft. Een granietmolen vermaalt één blikje Matcha van 30 gram per uur. Een groot gedeelte van de Matcha reeds op de markt wordt gemalen in industriële molens waarbij veel waardevolle voedingsstoffen verloren gaan.

Bij Matcha van slechte kwaliteit worden de bladeren gebruikt van planten die niet in de schaduw gestaan hebben, waarbij het productieproces veel eenvoudiger en goedkoper is, maar waardoor ook de antioxidanten verloren gaan. De nerven en steeltjes worden vaak niet verwijderd en het poeder ziet er soms bruin/gelig uit. Het resultaat: Het heeft iets van Matcha weg, maar het is geen Matcha! Deze bladeren zijn vaak (naast dat ze niet in de schaduw gestaan hebben) ook niet biologisch, waardoor het geen gezonde werking heeft maar ook niet lekker is!

Hoe herken je hoge kwaliteit Matcha?
• Smaak: echte Matcha smaakt zoetig en fruitig en heeft een grassige smaak. Namaak Matcha proeft heel droog en heel bitter;
• Een helder groene kleur;
• Fijn gemalen waardoor het zijdezacht aanvoelt;
• Afkomstig uit Japan: de beste Matcha is afkomstig uit Japan. Veel Matcha op de markt is afkomstig uit China en Korea en voldoet niet aan de Europese eisen;
• Biologisch keurmerk: wanneer je Matcha drinkt is het een must dat de thee biologisch is; je drinkt immers het hele blad.

Matcha deeltjes hebben een afmeting van 5 tot 17 micrometer. Wil je weten of jouw Matcha fijngemalen is? Neem een blad papier waarop je wat Matcha legt, plaats je duim op de Matcha en trek een streep naar beneden. Als het er wat korrelig uitziet dan weet je dat de Matcha slecht gemalen is. Als je een duidelijke groene streep ziet dan weet je dat je goed Matcha poeder hebt!

goede kwaliteit matcha

De bovenste streep is échte Matcha, de onderste is slechte kwaliteit Matcha / namaak Matcha

Waar kun je goede kwaliteit Matcha kopen
De Matcha van Kissa Tea is van zeer hoge kwaliteit, heeft een intens groene kleur, komt uit Japan en voelt zijdezacht aan. Daarnaast is de Matcha van Kissa in verschillende soorten verkrijgbaar. Door de theeplanten korter en langer in de schaduw te laten staan, creëer je verschillende smaken en zo heeft iedere Kissa Matcha een andere gezonde werking.

biologische matcha skinny
Lees hier verder

Matcha Skinny

100 % biologische Matcha

biologische Matcha Supermodel's Secret
Lees hier verder

Matcha Supermodel’s Secret

100% biologische Matcha

biologische matcha focus
Lees hier verder

Matcha Focus

100% biologische Matcha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *