In balans met yin yoga

In balans met yin yoga

In balans met yin yoga

Al een tijdje zocht ik naar een bewegingsvorm waarbij ik mijn houding, ademhaling en energiebalans kon verbeteren. Ik zat vaak te veel in mijn hoofd en wilde meer aandacht aan mijn lichaam besteden zodat het geheel weer wat meer in evenwicht zou komen. Ik doe al een tijdje yoga en niet zo lang geleden kwam ik in aanraking met yin yoga, een schot in de roos.

Yin yoga
Yin yoga is een rustige en zachte yogavorm gericht op het versterken en versoepelen van gewrichten en bindweefsel. De houdingen (asana’s) worden een paar minuten aangehouden en na elke houding wordt er aandachtig nagevoeld. Ook tijdens de houding zelf speelt het een belangrijke rol om te voelen wat er in je lijf gebeurt. Dit kan zowel lichamelijk, emotioneel als mentaal zijn. Daarnaast is de ademhaling ondersteunend en kunnen er ademhalingsoefeningen gedaan worden tijdens de houdingen.

Weerstand
De eerste paar lessen in yin yoga voelde wat onwennig en riepen zelfs een beetje weerstand op. Het langer stil zitten en meer meditatief bezig zijn in een ruimte met een boel andere mensen vond ik niet zo makkelijk (lees: confronterend). Ik dacht bijna dat het niet echt iets voor mij was. Tegelijkertijd had ik het idee dat er wel iets te halen viel, waardoor ik naar de yin yoga lessen bleef gaan. Naarmate ik vaker ging lukte het steeds beter om die dingen los te laten en in mezelf te keren. Het duurde niet lang voordat ik merkte waarom ik dit juist zo’n fijne vorm van yoga vind.

Ontspannen en ademen
Ontspannen en ademen, twee dingen die zo vanzelfsprekend lijken, maar niet altijd optimaal werken. Door in mezelf te keren en meer gevoel te krijgen voor wat er in mijn lichaam gebeurd kwam ik erachter dat ik soms niet goed dooradem of delen van mijn lichaam onnodig aanspan (zoals mijn kaken, schouders of benen). Doordat deze aspecten steeds benoemd en herhaald worden in de les, wordt mijn bewustwording steeds groter en merk ik het sneller op bij mezelf, waardoor ik vaker zelf de aanpassing kan maken.

Gedachten laten voor wat ze zijn en voelen
Soms zou ik bijna vergeten dat ik uit meer besta dan mijn hoofd. Ik merk vaker om me heen dat mensen veel in hun hoofd zitten. Dit is niet zo gek, aangezien we met z’n alle ook veel met ons hoofd doen, maar daardoor kunnen we wel uit balans raken. Nu is yoga in het algemeen een uitgelezen manier om daar verandering in te brengen, maar yin yoga is dit in het bijzonder. Je neemt echt de tijd om te voelen en aandacht te besteden aan je lichaam. Je gedachtes spelen even niet de hoofdrol. Ze zijn er wel, maar je hoeft er niets mee te doen en de aandacht verschuift naar wat je voelt en wat je aan het doen bent. Wat gebeurt er in je lichaam en met jou als persoon? Ik vond het heel fijn om te merken dat wat ik deed ook daadwerkelijk resultaat had en echt te voelen waar mijn grenzen liggen. Ik leer de tijd te nemen en veel subtieler waar te nemen wat er in mijn lichaam gebeurt. Wanneer ik mezelf juist kan uitdagen en doorgaan of wanneer ik echt moet stoppen om te voorkomen dat ik mezelf overbelast. Een heel waardevolle les.

Een flexibel lijf
Nog zo’n fijne bijkomstigheid van yin yoga, flexibiliteit. Ook bij andere vormen van yoga, maar bij yin yoga merk ik daarin sneller verschil. Langzaamaan begin ik wat soepeler te worden op de plekken waar ik dat wat minder was. Ik ervaar meer bewegingsruimte. Eerder zat ik vaak stil als ik bijvoorbeeld achter de computer aan het werken was. Als ik nu voel dat mijn nek stijf is of begint te worden of als ik wat langer in een houding heb gezeten, valt dat me sneller op en ga ik me automatisch wat meer rekken en strekken. Ik kan nu meer dingen toepassen die helpend zijn om losser te komen. Ook mijn rug, waar ik na inspanning vaak last van had als ik op mijn rug ging liggen, is losser gekomen. Hier heb ik nu veel minder last van.

Namasté
Wat ik zo fijn vind is, dat ik door regelmatig yin yoga te beoefenen, de veranderingen die ik in mijn houding en energiebalans wilde aanbrengen  steeds makkelijker toepasbaar zijn in het dagelijks leven. Soms zelfs al zo geïntegreerd dat het automatisch gaat. Er ontstaat meer ruimte in mezelf. De kalmte en geleidelijkheid van yin yoga die eerst weerstand en ongeduld bij mij opriepen, zijn nu juist punten van ontspanning en rust in mijn week. Deze yogavorm bevalt mij dus goed en ik vind het vooral fijn om dit in de avond te doen, zo kan ik ontspannen en met een rustig hoofd meteen door naar mijn bedje.

Liefs, Laura

Volg Laura op Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.